Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.05.2022 20:45 - Денят на Победата!
Автор: merlin1968 Категория: Политика   
Прочетен: 1305 Коментари: 16 Гласове:
13

Последна промяна: 09.05.2022 21:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 image

image

За "библиотекарката", безспорно щеше да е 300 пъти по-добре, вместо да лайномята из блога, днес да доеше някоя немска крава, но защо заради щастието на една геокраварка, да страда цяла България. Затова, нека днес тя да плаче за неосъществените си краварски мечти, нормалните хора ще празнуваме.
Що се отнася до ленд лиза от Великите САЩ, то той помогна на СССР за Победата толкова, колкото ще помогне и на бандерарайха да победи.

Сега нещо и за нормалните българи.
Мнозина такива като "библиотекарката", но не чак толкова такива, питат: Какъв празник е 9 май, каква Победа, след като България е загубила войната?
България не загуби войната, България на Парижката конференция беше поставена в числото на губещите по, трябва да признаем, отчасти справедливото искане на победителите САЩ, Британия и Гърция. На тяхното желание се противопостави СССР с мотива, че България, активно участва в края на 1944г. и 1945г. в разгрома на Германия. И въпреки, че съветските дипломати не успяха да ни издействат статут на победител, те осигуриха пълно запазване на територията на България, въпреки огромните гръцки апетити, подкрепени от САЩ и Британия. За избягването на Трета национална катастрофа от ключово значение беше участието на българската армия в освобождението на Югославия, Унгария и Австрия от германските нацисти. Нашите войници със своята кръв измиха позора на фашистките правителства вкарали страната ни във ВСВ на страната на Германия.
Веднага след 9 септември 1944г. започва мобилизация и след малко повече от месец, България събира войска с обща численост почти 500 000 души. Заедно с Трети украински фронт, нашите войници изпълняват задачата да отрежат пътя за отстъпление на немската група "Е" от Гърция и да изтласкат германските войски от Югославия.
Жестоки боеве води Първа българска армия под командването на ген.Владимир Стойчев при провеждането на Страцинско-Кумановската настъпателна операция. След тежки боеве, българската армия преодолява ешалонираната в дълбочина немска отбрана и завзема Куманово, след което започва преследване на германските части към Скопие и Косово поле.
Втора българска армия, под командването на ген.Кирил Станчев настъпва по направление София-Ниш-Прищина. В гежки боеве, тази наша армия с подкрепата на части от Трети украински фронт, разбива елитната СС дивизия "Принц Ойген".
Четвърта армия, командвана от ген.Урумов, а по-късно от ген.Асен Сираков, освобождава Скопие. Между 15 октомври и 14 ноември, тази армия провежда Брегалнишко-Струмишката настъпателно операция, в резултат на която са освободени Кочани и района на Щип. За два месеца, българските армии проникват на 200км. дълбочина и изпълняват всички поставени им задачи. Загубите за Германия са 35 000 убити, ранени и пленени, унищожена е и значителен брой техника. Освен това, навлизането на българската войска в долината на Вардар и бързото ѝ предвижване до Косово поле, не позволява на 33 000 германски войници от група "Е" да се изтеглят от Гърция и попадат в британски плен.
След успешните операции по освобождението на Югославия, част от българската армия е демобилизирана и се прибира в България. Сформирана е отново Първа българска армия, която отново под командването на ген.Владимир Стойчев, продължава участието си в освобождението на Европа. Тя провежда епичната Сремска настъпателна операция, която е част от голямата Будапещенска настъпателна операция на левия фланг на Червената армия. По-късно, Първа българска армия заема позиции в Южна Унгария, където води отбранителни боеве, станали известни като Дравската епопея. След две седмични кръвопролитни боеве, немското настъпление е спряно. След тази героична битка, ген.Стойчев получава телеграма от регентите в която се казва "Героичните усилия на бойците от поверената Ви армия ще бъдат надлежно оценени от всички и ще осигурят по-щастливи бъднини на скъпата ни Родина”.
Първа Българска армия, достига до подножието на Австрийските Алпи, на повече от 1000км. от България. Това е най-далечното разстояние до което стига българска армия за цялата ни история.
Доколкото ми е известно, ген.Владимир Стойчев е единственият чуждестранен офицер участвал в Парада на Победата в Москва през 1945г.


image

В този си поход против нацизма, Българската армия губи 35 000 убити, не намерих данни за броя на ранените.
Горд съм, и за мен 9 май е личен празник, защото в тези епични боеве против нацизма са участвали и двамата ми дядовци. Единият е бил ранен, не тежко, парче от шрапнел между трицепса и рамото, но раната е забрала и се е наложило да поорежат част от мястото. Имаше дупка там и като дете все си навирах пръста, беше ми интересно.
Затова, нормалните българи днес имаме повод да празнуваме и поздравявам всички с деня на Победата над нацистка Германия!Гласувай:
13Следващ постинг
Предишен постинг

1. zlika - А "библиотекарката"...вместо да лайномята из блога...
09.05.2022 21:05
Човек, с интелект като нейния друго може ли?
цитирай
2. marana69 - ....наполовина, си прав...
09.05.2022 21:13

няма никаква Свещена война,...и никакъв Съветски съюз..от 30г насам..
и, не може ,Дяволът, да..празнува ..каквато, и да е ''победа''...
вие, чувате ли се , бее зомбита.
..тук, стана..като в Лудница...

за ЛендЛийза, дааа..имаш доняйъде Право = Банкстерите, поръчват,и Войната,
и Заема...
с лихвите, разб се...

спете спокойно, деца...путин,ще умре, съвсем скоро, и това
е Логичният край, на тази..Безумна война..

/аз Юлия
цитирай
3. merlin1968 - няма никаква Свещена война, . . . и ...
09.05.2022 21:57
marana69 написа:

няма никаква Свещена война,...и никакъв Съветски съюз..от 30г насам..
и, не може ,Дяволът, да..празнува ..каквато, и да е ''победа''...
вие, чувате ли се , бее зомбита.
..тук, стана..като в Лудница...

за ЛендЛийза, дааа..имаш доняйъде Право = Банкстерите, поръчват,и Войната,
и Заема...
с лихвите, разб се...

спете спокойно, деца...путин,ще умре, съвсем скоро, и това
е Логичният край, на тази..Безумна война..

/аз Юлия

Да, тук такива като теб правят лудница. Една от разликите между нормалните и лудите е, че нормалните имат ценности. И когато темата е за жертвите и героите от една чудовищна война, твоето място явно не е тук. Не знам защо въобще ти отговарям, а не изтрих и тази ти простотия.
цитирай
4. blog13 - цитат: "Що се отнася до ленд ...
09.05.2022 22:17
цитат: "Що се отнася до ленд лиза от Великите САЩ, то той помогна на СССР за Победата толкова, колкото ще помогне и на бандерарайха да победи."

Да сега ще видиме, един американски лендлиз колко помага - ако може да пречи, значи е могъл и да помага. Още повече, че сега, целия свят, казват бил срещу Русия. И на страната на американския лендлиз.

Прочее, мене ме глождят все пак някои въпроси. В Уикипедия пише, че най-много от лендлиза са получили Франция и Англия. А па те не са изнесли войната срещу Германия. И което е още по-важно - не са победили Германия.
Доколкото са спомогнали за това, деянията им са свързани с бомбардировките на мирни градове (най-вече в Източна Германия). И следователно, бих попитал, кога празнуват те бомбандировките над Дрезден? Да кажат, да празнуваме заедно.

Та най-много лендилиз е бил налят не в СССР, който изнесе войната и победи Германия.

И сега и друго нещо. На конференцията в Бретън Уудс, САЩ обявяват, че в резултат на двете световни войни притежават над 70% от световното злато. Как са го гепили - нали са помагали във войната - съюзниците са умирали, те са давали разни неща - всеки според възможностите си?
цитирай
5. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!
09.05.2022 22:18
Баща ми също е участник във войната Постът им, артилерийски наблюдателен дозор, е бил на брега на реката Ударът се е стоварил върху тях, десетина войници! Баща ми не се предава, както им нареждаат германците! Бяга към нашите позиции, но е ранен И спасен от руснаци, защото бърка посоката и бяга към тях! Загубил съзнание от загуба на кръв, те то носят в лазарета!
На тях той дължи живота си, на тези момчета и естествено и аз, защото съм роден години след това!
Имаше дупка в мускула на крака от куршума, незатворена! Водели го убит, даже пратили известие на родителите му Но, като се разбрало ,че има ранен Български войник във военната руска болница, посетили го началник щаба на армията Щерю Атанасов и маршал Бирюзов Той го погалил по главата и казал-Маладец! Баща ми имаше български и руски ордени за храброст!
цитирай
6. merlin1968 - blog13, за Франция не знам, но Бр...
09.05.2022 22:37
blog13, за Франция не знам, но Британия наистина получава голяма част от ленд лиза. СССР, също получава много техника и това безспорно ускорява Победата, но не е от ключово значение, защото точно в най-тежката първа година, СССР не получава почти нищо по ленд лиз, доставките се увеличават когато вече войната е обърната. За Победата, безспорно помага и открития от съюзниците втори фронт, той спасява много животи на руски войници, но той няма никакво решаващо влияние за Победата, която вече е била въпрос на време. Да не говорим, че не за да помагат, британци и американци откриват този фронт, а за да не позволят СССР да разпростре комунизма в цяла Европа.
Що се отнася до Бретън Уудс, ще почна малко по отдалеч. Първата световна война изнесе в САЩ много европейски капитали, те станаха основата на американската индустриализация. Втората световна, прогони почти всички европейски капитали, както и голямата наука в САЩ и естествено след края й, САЩ заеха мястото на Британия като световна сила. Така, че двете световни войни водени основно в Европа, превърнаха САЩ от краварник в световен хегемон, изцяло за сметка на Европа. Днес САЩ имат нужда от още една такава голяма война пак в Европа, за да закрепят продънената си икономика за още 20-30 години.
Бретън Уудското споразумение, постави долара като основна световна резервна валута и го обвърза по фиксиран курс към златото. По това време, американската икономика съставлява 70% от световната. Всички страни посписали споразумението, за да получат долари, изнасяха златните си запаси в сащ, тоест, плащаха си за доларите със злато. САЩ съответно, почти веднага след това започнаха да злоупотребяват и да печатат повече долари от златото което имат. Французите първи си поискаха златото обратно като пратиха два кораба с долари, върнаха им го. А след това ничие злато повече не върнаха, а през 71г. (ако не се лъжа) Никсън въобще и отмени златното покритие на долара. Тоест, откраднаха златото на съюзниците си. Каубои:)
цитирай
7. blog13 - А и още нещо, вчера чух даже за пор...
09.05.2022 22:38
А и още нещо, вчера чух даже за пореден път, в предаването на Соловьов май беше, че СССР/Русия е единствената която е върнала на САЩ всичко дето е получила по лендлиза. А Франция и Англия, които са получили доста повече - не са върнали. И е връщала Русия до 2006та година.

Значи кво излиза - тоя дето е изнесъл най-тежката част от войната, е получил най-малко, а си го е върнал.

Прочее, има доста сериозни твърдения, че САЩ са давали лендлиз и на Германия. Така че - лудница е да. И по-скоро да идва последната степен на обществено умопобъркване, когато очаквам всички послушни бюрократо-демагогчета да изпонаскачат от шестия етаж надолу с главата, щото американците са им казали да правят така.
цитирай
8. merlin1968 - Баща ми също е участник във войната ...
09.05.2022 22:39
leonleonovpom2 написа:
Баща ми също е участник във войната Постът им, артилерийски наблюдателен дозор, е бил на брега на реката Ударът се е стоварил върху тях, десетина войници! Баща ми не се предава, както им нареждаат германците! Бяга към нашите позиции, но е ранен И спасен от руснаци, защото бърка посоката и бяга към тях! Загубил съзнание от загуба на кръв, те то носят в лазарета!
На тях той дължи живота си, на тези момчета и естествено и аз, защото съм роден години след това!
Имаше дупка в мускула на крака от куршума, незатворена! Водели го убит, даже пратили известие на родителите му Но, като се разбрало ,че има ранен Български войник във военната руска болница, посетили го началник щаба на армията Щерю Атанасов и маршал Бирюзов Той го погалил по главата и казал-Маладец! Баща ми имаше български и руски ордени за храброст!

Честит празник Иване, да пием за нашите герои! Те оттърваха България от Трета национална катастрофа.
цитирай
9. blog13 - Бретън Уудското споразумение, ...
09.05.2022 22:44
merlin1968 написа:
Бретън Уудското споразумение, постави долара като основна световна резервна валута и го обвърза по фиксиран курс към златото. По това време, американската икономика съставлява 70% от световната. Всички страни посписали споразумението, за да получат долари, изнасяха златните си запаси в сащ, тоест, плащаха си за доларите със злато.


Не, с това не съм съгласен. САЩ помагат на съюзниците си, като доставят стоки само срещу злато - нищо друго. Тоя номер го правят и през Първата световна. Това начинът по който златото се оказва в ръцете им и те провеждат Бретън Уудс.
цитирай
10. merlin1968 - А и още нещо, вчера чух даже за пор...
09.05.2022 22:48
blog13 написа:
А и още нещо, вчера чух даже за пореден път, в предаването на Соловьов май беше, че СССР/Русия е единствената която е върнала на САЩ всичко дето е получила по лендлиза. А Франция и Англия, които са получили доста повече - не са върнали. И е връщала Русия до 2006та година.

Значи кво излиза - тоя дето е изнесъл най-тежката част от войната, е получил най-малко, а си го е върнал.

Прочее, има доста сериозни твърдения, че САЩ са давали лендлиз и на Германия. Така че - лудница е да. И по-скоро да идва последната степен на обществено умопобъркване, когато очаквам всички послушни бюрократо-демагогчета да изпонаскачат от шестия етаж надолу с главата, щото американците са им казали да правят така.

СССР и Русия като приемник, изплащат до цент полученото по ленд лиз, съвсем вярно си чул. За Британия и Франция, не знам дали са си платили. САЩ са финансирали нацистка Германия, търгували са, но това е нормално, нали виждаш как руската газ все още тече през Украйна за Европа:) Войната си е война, интересите на частниците са си неотменими. Има и по-интересно, Стандарт Ойл на евреина Рокфелер, снабдява Хитлер с горива, може би и за крематориумите в лагерите където са убивани масово сънародниците му. САЩ влизат във войната с Германия, а Стандарт Ойл продължава да доставя гориво за немските танкове. И чак след сериозни заплахи от американското правителство, рокфелер спира алъш-вериша.
цитирай
11. mt46 - Честит празник!
09.05.2022 23:03
Нацистите са известни и с дивата си омраза към славяните...
Би трябвало да сме благодарни, че сме избегнали трета национална катастрофа, запазили сме територията си, държавността си...
цитирай
12. merlin1968 - Нацистите са известни и с дивата си ...
09.05.2022 23:35
mt46 написа:
Нацистите са известни и с дивата си омраза към славяните...
Би трябвало да сме благодарни, че сме избегнали трета национална катастрофа, запазили сме територията си, държавността си...

Някои сме благодарни, други не са...
цитирай
13. valdor1355 - Дано това правителство в най - скоро ...
09.05.2022 23:37
Дано това правителство в най - скоро време падне, за да не се налага доблестни, български мъже като дядовците ти и много други, отново да мият с кръвта си сегашния ни позор! Да, мен много ме е срам от поведението на правителството. Но знам, че Русия пак ще ни прости.
Поздрави! :)

П.п: Не знам защо се занимаваш с плитките провокации на профила "библиотекарката". Болното съзнание, което се крие там не заслужава вниманието на здравите, културни и достойни блогъри най - вече на толкова голям празник. :)
цитирай
14. kvg55 - merlin1968,
10.05.2022 00:07
Не съм запознат подробно с "ленд–лийз"-а, но на всички снимки от войната се виждат танкове Т–34, а войниците са с автомати "Шпагин".
цитирай
15. born - Мисля, че в българския "Бе...
10.05.2022 00:13
Мисля, че в българския "Безсмертний полк" влизат и родителите / дядовците може би на много от нас. Включително и моят /покоен вече/ баща, воювал в Дравската(Драва Соболч) епопея рамо до рамо със Съветската Червена Армия. Ордените и медалите съм предал на големия ми син.
Вечна слава и поклон на нашите предци, недопуснали позор за Родината ни с цената на своята кръв и лишения !
ПП. Що се отнася до разните му библиотекарки и подобни плазмодийни първични създания , гомновоза на главния им туристически вожд е челния им водещ танк, усмърдяващ всяка околна дестинация с вонята си.
цитирай
16. nacionallist - Обикновено Ленд лийза, дето русофобите го ползват като оръжие срещу русофилите...
11.05.2022 22:21
... и е за тях, нещо като свещеният Коран за мюсюлманите, пак издиша отвсякъде. :)

Когато запада започне да си прави тънки сметки, как ще победи руската армия в Укрйна, значи е станало време да заработи пропагандата с Ленд - лийза и да се вмени чувство на незаслужена благодарност към краварите от страна на руснаците, белким последните спрат да громят горките укорпи. :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: merlin1968
Категория: Политика
Прочетен: 157254
Постинги: 57
Коментари: 839
Гласове: 1405
Архив
Календар
«  Март, 2023  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031